Mediació, la justícia alternativa


En la presentació del Llibre blanc de la mediació que es va fer el passat dia 27 d’octubre de 2010, la Consellera de Justícia, Montserrat Tura, va donar unes dades prou significatives de la situació de col·lapse en què es troba el nostre sistema judicial quan va fer públic.

Un de cada cinc catalans es troben immersos en algun tipus de litigi judicial, i va afegir que si només el 20% dels casos judicials civils se sotmetessin a la mediació, l’estalvi  seria de 4 milions d’euros anuals i sobre tot el temps de resolució dels casos es reduiria fins a tres mesos davant els anys en que avui en dia es necessiten per arribar a una sentència ferma.

Per a la gran majoria de la gent corrent, la mediació és un mètode gairebé desconegut tot i ser un sistema o mètode alternatiu a la solució de conflictes que fa més de vint anys que existeix.

Totes les veus dels estaments jurídics del nostre país s’aixequen per a “denunciar” la situació de col·lapse en què es troben els nostres jutjats. La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ho va posar de relleu en la presentació del Llibre blanc de mediació. I el 3 de novembre, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar, va exposar la Memòria corresponent a l’any 2009 davant la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats en què destaquen unes xifres i unes estadístiques contundents i irrefutables de l’augment imparable dels litigis judicials: un 4,4% més que l’any 2008, amb una ràtio de 204,7 assumptes ingressats en les seus judicials per cada 1.000 habitants davant un increment de tan sols 1,3% de la població. És significatiu l’augment dels assumptes civils, mercantils i socials que representen un total d’un 18,6%, 55% i un 15,2% respectivament.

Hi ha d’altres conflictes dels quals no es tenien estadístiques fefaents i que, per tant, no es podien comptabilitzar, com són els conflictes veïnals i comunitaris, els enfrontaments familiars, sia de parelles, sia intergeneracionals o sia entre d’altres membres de la família, i els emergents i cada cop més presents, conflictes escolars. Sobre aquests conflictes, el Llibre blanc ha posat de manifest per primer cop que l’any 2008 es van fer un total de 141.602 mediacions, una xifra equivalent al 2% de la població catalana.

L’evolució de la mediació en el nostre país ha sigut fonamental des de la creació del primer servei de mediació conegut, el de l’Ajuntament del Prat del Llobregat en 1996, fins a arribar als 17 Consells Comarcals i 56 grans ajuntaments amb serveis propis de mediació a més del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.

Davant d’aquestes dades, la mediació és la solució a l’atziaga situació en que es troba el sistema judicial espanyol? Cóm és pot fer possible la coexistència dels dos models, el de l’actual justícia retributiva i la mediació com a justícia alternativa? N’estic absolutament convençut de què en l’actual entorn socioeconòmic de permanent augment de la conflictivitat, la mediació és l’eina que necessita la nostra societat, cada cop més complexa i globalitzada, per a reduir el col·lapse judicial i mantenir, dins d’uns marges, una convivència pacífica. Les paraules de la consellera, Montserrat Tura, posen de manifest l’actual realitat de la mediació permetent detenir l’escalada dels conflictes i sostreure’ls de la resolució judicial.

La mediació és un mètode pacífic de gestió i resolució de conflictes en què un tercer – el mediador – fa possible que les persones enfrontades parlin, reflexionin i cerquin de forma conjunta una solució vàlida, responsable i útil per a tothom. Això vol dir que en mediació no existeixen els guanyadors o els perdedors, sinó persones que col·laboren entre elles per a trobar la millor resposta als problemes plantejats. Per la seva part, el mediador és una persona inscrita en al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya amb una titulació universitària i una formació de postgrau o màster específica en tècniques de mediació que acrediten la seva condició d’experta en mediació.

El procés de mediació es fonamenta en el respecte, la confiança, la confidencialitat i la voluntarietat entre les persones que hi intervenen. El mediador no proposa solucions sinó que ajuda a que les persones passin, parlant, d’un “jo/tu” a un “nosaltres” o d’un “tu ets el problema” a un “tenim un problema”, i les fa protagonistes del seu propi conflicte. L’objectiu és que arribin als acords que elles mateixes han volgut per solucionar el conflicte, mitjançant les tècniques d’estimulació de la comunicació que el mediador utilitzarà durant tot el procés.

Els assumptes portats a mediació són molt diversos i engloben tots els aspectes de la vida quotidiana de la ciutadania, tant d’àmbit privat com de l’àmbit públic o social. Així,  abasta des de l’agressió d’un alumne a la classe fins a l’acomiadament d’un treballador, passant per tots els àmbits.

Exemples no ens falten: els conflictes de caràcter familiar, com és la separació de la parella en què s’ha d’establir el repartiment dels béns, o s’ha de regular les visites dels fills, o les confrontacions generacionals i de convivència entre pares i fills, o de relació entre diferents membres familiars. Els conflictes de tipus social o comunitari, ja que les relacions veïnals dins de l’espai comunitari o en els espais públics són generadores de conflictes, i també els conflictes habituals entre comerciants i usuaris per la venda d’un producte defectuós, per no haver-se ajustat a la comanda del client, o per no haver-se entregat en el temps fixat. A més a més, per suposat, de tots els conflictes que acaben davant les instàncies arbitrals i judicials, configuren una petita exposició dels tipus de conflictes que la mediació pot gestionar amb certes garanties d’èxit sense necessitat d’arribar als jutjats.

El procés de mediació basa la seva eficàcia i eficiència en la rapidesa del seu procés per arribar als acords. Es duu a terme en sessions programades d’una durada màxima de 90 minuts per cadascuna i, en funció del tipus de conflicte, es poden fer d’entre 2 i 5 sessions per arribar a l’acord entre les persones en conflicte. Això vol dir que la resolució del conflicte es pot assolir en unes quantes setmanes o alguns mesos. Aquesta reducció del temps afavoreix una disminució en la duresa i el malestar de les persones afectades.

Això contrasta amb la saturació o col·lapse del model judicial, i que la societat ve un procés molt llarg, costós i incert tant pel que fa a la solució com pel que fa a la satisfacció de les parts enfrontades. Del procés judicial només es pot esperar una sentència que és segur que deixa insatisfeta a una de les dues parts, perquè sempre hi ha una part que guanya i una altra part que perd. Mai es queda en la meitat per un, i l’altra meitat per l’altra.

És evident que dels beneficis i els avantatges de la mediació respecte al sistema o model judicial es poden esmentar que la mediació és un bon instrument que millora la convivència ciutadana amb un requeriment de poc temps i pocs recursos econòmics. Un dels avantatges més significatius entre tots dos sistemes és el respecte entre les persones afectades més enllà de la tolerància i les creences individuals. Altres aspectes importants són que es fomenta el diàleg, el reconeixement i el protagonisme de les persones involucrades les quals arriben a un acord útil, sòlid i durador on es guanya sense renunciar a res. Sense cap mena de dubte, la mediació és el sistema a seguir i utilitzar per tots els nostres conflictes diaris.

Cristóbal BAREA CASTILLA

Màster en Mediació

Llicenciat en Dret

Anuncios

Un comentario en “Mediació, la justícia alternativa

  1. That is very interesting, You are a very professional blogger.
    I’ve joined your feed and look ahead to in quest of extra of your magnificent post. Additionally, I have shared your site in my social networks

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s